Çfarë është kolla dhe si krijohet?
Normalisht mukoza e frymëmarrjes bashkë me strukturat pupla dhe mukozën e prodhuar e bën largimin e virusave, bakteriet, substanca të huaja si grimcat e pluhurit nga trupi. Gjatë infeksionit në vend të këtij mekanizmit të prishet si reflex aktivizohet kolla. Njëkohësishte për të hedhur nenet e huaja rritet prodhimi I mukozës. Në vend që të rrjedhin nga hundë sekreti I mukozës rrjedh drejtë fytit duke irritoje fytin dhe shkakëton kollitjen. Dimrit virusat dhe bakteret cilat shkaktojnë sindromin e ftohtjës janë gjetur më së shpeshti në ajr. Prandaj kollë tek fëmijët është më e zakonshme në këtë sezon.

A paraqet kolla karakteristika të ndyrshme?

Kolla mund të tregojnë karakteristika të ndryshme në sëmundjet të ndryshme.Kolla bashkë që vjen bashkë me pezmatimin e fytit mund të paraqet karakteristika të lagësht apo të thatë dhe zgjasë deri në një javë. Kolla tek pezmatimi I fytit është karakteristika që humbet në fund. Infeksionet tek trakti të sipërm zakonishtë vrehen natën. Në pozicionin e shtrirë mukusi në fyt derdhet në pemën bronkiale dhe stimulon refleksin e kollës.

Koha e gjatë e kollitjës a mund të jetë një paralajmërim të një smundjeje tjetër?

Nëse kolla e fëmijës suaj zgjat më shum se një muaj duhet të merret parasysh astma, alergjia, gjendja e shkaktuar nga mbindjeshmërisë të rrugëve të frymëmarrjes si sinusit dhe duhet të konsultoheni me një mjek.

Si ta pushojme kollën që paraqitet në kushtet e shtëpisë

Mjedisi i brendshëm të shtëpisë mund të çojë në kollë; në qoftë se simptomat largohen pas disa orë jashtë shtëpisë dhe ajo fillon përsëri kur ju jeni kthyer në shtëpi duhen të mirren parsyshë që mbrenda airit e shtëpisë jane substancat irrituese. Psh

 • Gazrat në shtëpi nga lëndët djegëse

Në rast të përdorimit lëndëve djegëse në shtëpi, si gazi natyror, vajguri, dru, qymyr, gazit të ambalazhuar dhe jo ventillimit adekuat si rezultat krijohen gazra që e ndotëson ajrin

 • Tymi i cigareve

Cigaret dhe tymi I puros mund të shkaktojë dëme të mushkërive.

 • Kimikatet shtëpiake
 • Pluhuri dhe lagështi
 • Dekorimi

Hedhja e qilimeve të reja ose ngjyra të reja në mure mund të riformohen në gazra irrituese.

Metodat thjeshta që do të aplikohen për të zbutur dhe lehtësuar kollitjën

 • Mos pirja e duhanit
 • Pini shumë ujë
 • Rritni lagështin e ajrit
 • Në rast të nevojë nevojës përdorni medikamente përshkruara nga ana e mjekut juaj

Fëmija që kollën kur të dërhohet tek mjeku?

 • Nëse ju nuk mund të merrni rezultate në shtëpi me metodat ndihmëse e mësipërme,
 • Nëse kolla gradualisht rritet
 • Nëse ka fishkëllime ne gjoks
 • Nëse temperatura rritet, ju duhet të konsultoheni me pediatrin tuaj.
 • Mos përdorni shurupa pa rekomandimin e mjekut

2016 © Copyright - Kollektif Tasarım

00 381 38 22 11 99

SİZİ ARAYALIM