Menopauza është emri i dhënë për përfundimin e menstruacioneve te grate. U shfaq si bashkimi e fjalëve greke “mens” që thotë gjakderdhje mujore dhe “pausis” që thotë ndalimi. Në fakt, është një pjesë e procesit natyror të plakjes e vezoreve të gruas dhe karakterizohet me prodhimin e estrogjenit dhe progesteronit në nivelet më të ulëta. Në këtë periudhë zhvillimi e vezëve është e pamundur dhe grua e humb aftësinë për të mbetur shtatzënë. Procesi i fillimit te mestruacionave te grate fillon për një ditë, kurse krijimi I procesit të menapauzës zgjat disa vjet. Në vendin tonë mosha mesatare e menopauses është 49. Në shoqëri perëndimore ajo zhvillohet disa vite përpara. Një pjesë shumë e madhe të grave hyn ne fazën e menapauzës ne moshen 42 -57.

A konsiderohet menopauza si një sëmundje?

Menopauza definitivisht nuk është një sëmundje ose problem shëndetësorë dhe disa gra gjatë kësaj periudhe kanë më shumë në nevojë për mbështetje. Arsyeja është te problemet e përshtatjes ndaj ndryshimeve në nivelin e hormoneve e femrës. Shumica e grave nuk perjetojne kurfar ose kane shume pak vështirësi gjath menopauses. Te disa gratë mund të shihen simptoma shumë të rënda. Kjo situatë nuk mundet të parashikohet nga e mëparshme në të cilat gratë do të jetë.

Çfarë probleme munden te përjetojnë gratë gjath periudhës të menopauzës?

Shfaqja e shenjave te para e afrimit të periudhës e menopauzës , është periudha e parregullt menstrual( rrallimi ose shpeshtimi). Simptomat tjera janë shtim të shpejtë në peshë, ndryshime të papritura të humorit, hot flashes, djersitje natën, pagjumësi, dhimbje të përbashkët, lodhje, humbje e dëshirës seksuale dhe thatësi, problemet afatshkurtër e kujtesës, ndryshimet në sistemin nervor, thatësi e lëkurës dhe infeksionet e traktit urina etj. të shumë gra këto probleme zhduken spontanisht pas 3-5 viteve të periudhes se menopauses.

Problemet të shfaqura në menopauz janë të njëjta te gjitha gratë?

Menopauza mund të shihet në vështirësitë dhe dallimet të ndryshme nga personi në person dhe nga shoqëri ne shoqëri. Për shembull, gratë japoneze treguan simptoma më pak menopausal, kurse grate me origjinën greke, përqindja e lartë e graveparaqitën ankesat e nxehtë për shtyp . Këto dallime besohet që ndryshojnë në bazë të trashëgimis gjenetike, dietë, stilit të jetës dhe për shkak të dallimeve social-kulturore .

Çka është terapia hormonale në menopauzë?

Në menopauzë tek pacientët me ankesa të rënda, me terapi hormone replasman(zëvendësimi të hormoneve) mundesohet dhënia e hormonave që i reduktohet niveli gjath periudhës të menopauzës nga jashtë. Ky trajtim posedon mënyra të ndryshme (nga goja, shirita paste, në enët e vaginës ose mitrës) dhe në formën e kombinimeve të hormoneve të ndryshme, sipas dëshirës tonë në nevojat e dozave që mund të jepet.

Cilat janë situatat specifike fillestare që gratë në menopauzë duhet të jenë të vetëdijshme?

  • Janë aplkimet shumë të thjeshtë për kalimin e procesit tranzicional menopausal dhe viteve te menopauses ne nje cilësi më të mirë .
  • Posedoni sa më shum informata për fushen e menopauses. Ndjekni organet vizuale dhe të shkruara dhe revista shkencore.
  • Bisedoni me te afermit ose me te familijart që kanë hyrë në menopause dhe kanë përvojë rreth qeshtjës
  • I kushtoni vëmendje dietës tuaj. Konsumoni ushqime me yndyrë të ulët, proteina të lartë, të pasura me fibra dhe calcium. Përveç kësaj, zvogeloheni numrin e perdorimin te pijeve te nxehta, melmelesa dhe kafeina që do të zvogëlojë ankesa si Flushes nxehtë dhe djersitje të shmangur.
  • Beni ushtrime rregullishte. Mos harroni se ushtrimet e rregullta ka parë më shpesh nga sëmundjet e zemrës në vitet e menopauzës, dhe kane efektin mbrojtës nga efektet e osteoporozës.
  • Visheni me te holl dhe me shrese sepse ne kete menyre I mundesoni vetes te adaptoheni ne temperaturat e nevosjhme te trupit.
  • Konsulltoheni me mjekun per probleme seksuale te shfaqura ose per problem qe munden te shfaqen gjath viteve .
  • Zvogeloheni stresin ne jeten shoqerore dhe jeten e biznesit
  • Jeni gjithmon ne kontakte me mjekun tone per problemet e pergjithshme shendetesore. Disa nga simptomat te parrendesishme per ju mund te shfaqen si nje problem shum te rende.
  • Më e rëndësishmja, besoni sezgjedhja e këtynve hapave do të ketë efekte të drejtpërdrejta në cilësinë e jetës.

2016 © Copyright - Kollektif Tasarım

00 381 38 22 11 99

SİZİ ARAYALIM