Kur ne mendojmë për koronarografinë, ne zakonisht mendojmë se është një sëmundje terapeutik por ky është një mendim plotësisht e gabuar. Sepse koronarografia është një metodë që aplikohet në raste ku shfaqen simptomat e sëmundjes së arteriosklerozës ose infraktit. Pas këtij procesi vendoset për mënyren e trajtimit të sëmundjës. Në këtë drejtim, është më e drejtë që koronarografija pranohet jo si një metodë e trajtimit por si një metodë e shqyrtimit.

Tek çfarë raste aplikohet koronarografia?
 
Koronarografia realizohet vetëm në situata të caktuara. Koronarografia posaçërisht realizohet tek pacientët që kanë dhimbjeve të forta në gjoks, që kanë pasur një sulm në zemër ose në prani të simptomave të stenozë koronare me testim non-invazive. Si edhe tek sëmundjet:
  • Tek pacientët me rezultat positive të testit I efortit
  • Tek pacientët me probleme të tkurrje zemrës gjatë EKG
  • Tek pacientët që gjatë testit talium dyshohet se ka sëmundje së arteries koronare
  • Tek pacientët që dyshohet në koronarografinë kompjuterike
  • Tek pacientët me sëmundje të valvulës
  • Tek pacientët mbi 40 vjeç që duhet t’i nënshtrohet një operacioni të madh
  • Tek pacienta me bajpas me qëllim të kontrollës pas 5 vjetësh të operacionit.
  • Tek pacientët me diabet që duhet t’i nënshtrohen një operacioni të madh përveq zemrës
  • Tek pacientatme stenta me qëllim të kontrollës pas 6 muaj të operacionit.
Në cilat fazat përpunohet koronarografia?
Së pari bëhet pastrimi(rroje) i zonës inguinale të pacientit. Ne afersi te gjenitaleve ose në krahë aplikohet procesi i anestezionit. Pas kësaj, një kanula është futur në arterie e pacientit. Me majën e lakuar të kateterit hyjnë në barkushen të majtë ku merret presioni dhe ipet substanca të jodizuar dhe bëhet inqizimi. Pas këtij hapi, kateteri hyn dhe është vendosur në arterie koronare e majtë,ipet material kontrasti dhe në mënyrë për ta treguar këndi të ndryshme inqizohen katër ose pesë foto e të koronare e majtë. Pastaj, inqizohet edhe kateteri i djathtë koronare. Pastaj bëhet tërheqja e kanulës intravenoz, duke aplikuar presion në enët e gjakut dhe fashë e ngushtë.
Në përgjithësi, ky proces i përgatitjes zgjat 5 minuta, kurse gjith procesi zgjat 5-10 minuta.

2016 © Copyright - Kollektif Tasarım

00 381 38 22 11 99

SİZİ ARAYALIM