Përhapja e pakontrolluar e qelizave dhe rivendosja e tyre nga organet momentale në të tjera dhe shumëzimi I vazhdueshëm e qelizave quhet kancer. Gjiri përbëhet njësi për prodhimin e qumështit, kanalet e qumështit dhe strukturave mbështetëse. Kanceri që rezulton nga indet të gjirit quhet kanceri I gjirit. Tipizohet nga grupi i qelizave që e shkaktojnë kancerin(tumori ductal, tumori lobular, etj,). Kanceri i gjirit më i zakonshëm lind nga qelizat që I rreshtojnë kanalet e gjirit.

Cilat janë faktorët e rrezikut për kancerin e gjirit?

faktorët e rrezikut të kancerit të gjirit janë mosha, faktorët hormonal, mënyrë jetese dhe prezenca e kancerit I gjirit në familje.

Cilat janë mënyrat e mbrojtjes nga kanceri i gjirit?

Duke qenë një grua është një faktor rreziku për kancerin e gjirit. sidomos pas menopauzës çdo grua duhet i kushtoj vëmendje ushqimit (dietat vegjetarian), mos kalimi I 1 gotë futje e përditshme të alkoolit, mbrojtja e peshës ideale dhe marrja me sport 3-4 orë në javë. Këto do të zvogëlojnë riskun e kancerit të gjirit. Megjithatë, pacientët me një histori të kancerit të gjirit në familje dhe me rrezik të lartë në testin gjenetik kan nevojë për metodat shtesë të mbrojtjes.

Deri në çfarë mase është i efektshëm vetë-ekzaminimi I gjirit?

Kjo është metoda më e rëndësishme në zbulimin e hershëm të kancerit të gjirit. çdo grua mbas moshës 20 një herë në muaj pas 7-10 ditësh nga fillimi i periudhës menstruale duhet të bëjë një vetë-ekzaminim I gjirit. deri në moshën 40 çdo 3 vjet , pas moshës 40 vjeç duhet t’i nënshtrohen ekzaminimin mjekësor çdo vit.

Është çdo masë në gjoks kancer?

Në shqyrtimin e masës të dukshëm vetëm 20 për qind e masës zbulohet si kancer. Prandaj, është e nevojshme të mos shqetësoheni në rast të zbulimit e një masës në gjoksin tuaj dhe konsultoheni me një mjek ekspert. Për zbulimin e hershëm duhet të merren mendimi i mjekëve.

Si është diagnostikuar?

Në rast të zbulimit e masës në gjoks duhet të konsultohen mjekët ekspert.Për të përcaktuar karakteristikat e masës ekzaminimet si mamografia ose ultratinguj do të jetë e përshtatshme. Mamografia nuk është i përshtatshëm për personat nën 25 vjeç. Nëse zbulohet një masë cistike është beninj. Megjithatë, nëse zbulohet një masë solide në bazë të kritereve radiologjike do të sugjerohet biopsia. Në këtë rast biopsi gjilpërë është metodë e preferuar. Në ekzaminimin patologjik zbulohet një diagnozë definitive.

Si trajtohet kanceri i gjirit?

Në përcaktimin e trajtimit është thelbësor faza e sëmundjes. Tek tumoret nën 1cm preferohet kirurgjia, radioterapia (në qoftëse nuk është marrë gjithë gjiri) dhe hormononoterapia sipas statusit receptor. Në fazat më të avancuara duhet të shtohet edhe kimioterapia. Sidomos tek disa pacienta është e rëndësishme mbrojtja e gjirit.

2016 © Copyright - Kollektif Tasarım

00 381 38 22 11 99

SİZİ ARAYALIM