Kanceri është problemi më i rëndësishëm shëndetësorë të shekullit të 21-të. Në disa vende, ajo është më e shpeshtë se sëmundjet e zemrës. Kanceri është emri i një sëmundje të një organi të caktuar, indeve ose të qelizave shkaktuar nga përkeqësimi duke vënë në dukje parregullsi të kontrollit mekanizmit strict që menaxhon trupin tonë. Sot, kanceri është bërë një sëmundje të përbashkët. Sot kjo sëmundje mund të shfaqet tek një nga tre njerëz . Numri i pacientëve që vuajnë nga kanceri është në rritje në të gjithë botën. Sipas studiuesve të kancerit, numri I pacienteve me kancer në botë do të rritet në më shumë se 20 milionë njerëz në botë.

Në Turqi, dhjetëra mijë diagnoza të reja të kancerit janë duke u shtuar çdo vit. Tek gratë kanceri më të zakonshëm është të gjirit dhe mitrës kurse tek burrat kanceri I prostatës dhe të mushkërive. Kanceri i lëkurës është i zakonshëm në të dy gjinitë. Kanceret tjera të zakonshme janë kanceri i mushkërive, kanceri i zorrëve të mëdha (zorrës së trashë), limfoma, leukemia, qafës së mitrës tek femra (mitrës) dhe kancerit të fytit. Me diagnozën e hershme dhe me masat parandaluese prej 90-95% mund të parandalohen ose përmirësohen shumë lloje të kancerit.
kanser

Për ta bërë këtë të ndodhë, marrni masa parandaluese për kancerin duke bërë shqyrtimet e kancerit në intervale të rregullta sepse skanim për kapjen e fazes të shkatërrojë tumorin.

Me këtë rast sëmundja e kancerit ,zbuluar në fillim, është e parandalueshme dhe të shërueshme. Kështu që gjeni ju kancerin para se ai ju gjen juve. Zhvillimi i kancerit lind pas një serie të mekanizmave komplekse. Sot, është e pranuar se kanceri është një sëmundje gjenetike. Kjo do të thotë se zhvillimin e kancerit nuk është e mundur para realizimit të ndryshimit e një qelize normale në një strukturë gjenetike. Efektet kancerogjene janë rezultat i zhvillimit të njëpasnjëshëm të kancerit. Çrregullimet e vëzhguara korrigjohen nga secili mekanizëm mbrojtës në zhvillimin e kancerit dhe sistemi ynë imunitar luan një rol aktiv në njohjen dhe shkatërrimin e këtyre çrregullimeve

Megjithatë, pavarësisht nga këto kanceri ende mund të zhvillohet. Ndër arsyet kryesore për këtë janë mangësitë në sistemin imunitar dhe moszbatueshmërisë të mekanizmit mbrojtës.

Studimet shkencore tregojnë se rreziku i kancerit rritet për shkak të faktorëve të mëposhtëm
Faktorët e jashtëm (85%): Pirja e duhanit, alkoolit, kimikate, rrezatimi, infeksione të caktuara, dietë të pashëndetshme, ndotja e ajrit, mungesa e lëvizjes dhe mbipesha

Faktorët e brendshëm (15%): shkaqet trashëguar, ndryshime, mangësi imune, hormonale dhe çrregullime metabolike.

Këto faktora mund të iniciojë formimin e kancerit duke vepruar të gjithë së bashku,ose në mënyrë konsekutive.

Cili është rreziku i kancerit?

Kanceri mund të ndodhë në të gjithë, megjithatë, rreziku i kancerit rritet me moshën. 77% e të gjitha sëmundjeve të kancerit ka hasur në njerëz mbi moshën 55. Ka dy lloje të rrezikut të kancerit të përcaktuara:

1 ) Risku i përjetshëm: për shembull rreziku e kancerit të gjirit gjath jetës e nje grua është prej 1 në 8. (Një nga tetë grua ka kancerin e gjirit). Shkalla e vdekjeve nga kanceri i gjirit është 1 në 35. Megjithatë, pavarësisht nga të gjitha këto të dhëna të këqija, ne shohim se numri i vdekjeve për shkak të kancerit të gjirit është reduktuar ndjeshëm. Arsyeja qëndron në zbulimin e hershëm të kancerit dhe metodave të avancuara e trajtimit të kancerit.kanser

2 ) 2. Rreziku relativ: përcakton marrëdhëniet në mes llojeve të veçantë të kancerit dhe një nga faktorët që shkaktojnë kancerin, që do të thotë ndryshimin midis rreziqeve aktuale me njerëzit paekspozuara ndaj faktorëve të njohur për të formuar një kancer. Për shembull, rreziku i kancerit të mushkërive tek meshkuj duhanpirësit është për 23 herë më shumë se tek jo-duhanpirësi.

Kjo shkallë është më e ulët në faktorë të tjerë. Për shembull, rreziku nga të afërmit e shkallës së parë e cila ka kancerin e gjirit është për 2 herë më i lartë se sa për ata që nuk kanë histori të kancerit të familjes.

Edhe pse gjitha llojet e kancerit janë të lidhur edhe me çrregullime funksionale të gjeneve që kontrollojnë rritjen dhe ndarjën e qelizave , të gjitha llojet e kancerit janë 5-10% të trashëguara.

Çfarë është metastaza?

Nëse qelizat e kancerit ndahen nga tumori ku ndodhin, ata mund të shkojnë në pjesë të ndryshme të trupit me qarkullimin të gjakut ose me qarkullimin limfatik. Kudo që shkojnë, ata vazhdojnë në rritje në masë tumorit. Metastazë është mënyra e quajtur për përhapjën të kancerit në rajonet e largëta në trup.

Çfarë është Onkologjia?

Studimi i tumoreve quhet onkologjia. Ongkos (ënjtje) dhe logos (shkenca) është një deklaratë që u krijua me një kombinim me këto fjalë latine.

Ballafaqimi me disiplinat e onkologjisë

Këto janë Onkologjia kirurgjikale, Onkologjia mjekësore dhe Onkologjia rrezatimi.
Onkologjia kirurgjikale është shumë efektive për diagnozën e sëmundjes dhe për heqjen e tumoreve që ekzistojnë tek pacienta. Shumë disiplina kirurgjikale janë të përfshira në këtë grup. Kirurgji e Përgjithshme, Veshi-hundë-fyti, Neurokirurgji, Kirurgjitorakale, ortopedi dhe kështu me radhë. Pacienta të diagnostikuar me kancer në të cilën sëmundja nuk mund të përhapen me barna, në mënyrë kirurgjikale ose me trajtime postoperative, vazhdojnë me radiografi.

2016 © Copyright - Kollektif Tasarım

00 381 38 22 11 99

SİZİ ARAYALIM